Alla kan få hjälpmedel efter att en behovsutredning gjorts. Förskrivaren undersöker vilka du har och hur det påverkar dig i vardagen. Bra att tänka igenom hur just ditt behov ser ut. Förskrivaren kan vid behov även göra hembesök. Arbetsterapeut, hjälpmedelskonsulent via ALS/MNS- teamet eller vårdcentral, samt arbetsterapeut via kommun är några som har möjlighet att förskriva hjälpmedel.
Den avgift som du betalar för att få ett hjälpmedel varierar i olika regioner och kommuner. Även avgifter för besök hos förskrivare, utprovning och lån av hjälpmedel varierar beroende på var i landet du bor och vilken typ av hjälpmedel du får förskrivet.
Det finns ett flertal olika hjälpmedel vid olika typer av funktionsnedsättningar utöver det som presenteras här. Den svåraste biten är oftast den egna insikten om att behovet finns.
Gåstavar
Kan vara bra i ett första skede.
Rullator
Det är en fördel att välja en stabil rullator med låg vikt, som är lätt att ta med vid resor med exempelvis egen bil. Kanske behövs en för inomhusbruk och för utomhusbruk.
Mobillift/golvlift/taklift
När förmågan avtar helt att kunna förflytta sig självständigt, då finns det mobil golvlift och taklift som hjälper till vid överflyttningar till och från säng, rullstol etc.
Arbetsstol(elektrisk)/Rullstol(manuell)/
Rullstol(elektrisk)/Elscooter
När orken avtar eller förmågan att gå upphör finns olika typer av rullstolar, samt olika typer av anpassade dynor till rullstolarna som stödjer och avlastar.
I takt med att sjukdomen ALS fortskrider, påverkas ofta lungfunktionen och att ligga plant kan bli jobbigt eller omöjligt. Att ligga bekvämt är en förutsättning för vila och god nattsömn, samt att kunna ändra läge och/eller vända sig i sängen. Risk finns annars för att ligg/trycksår uppstår.
Ställbar sjukhussäng
Madrasser
Det finns då möjlighet att få en sjukhussäng, samt olika anpassade madrasser som avlastar och stödjer vid behov.
Elektrisk ryggstöd
Elektriska ryggstöd finns till den befintliga sängen.
Sängliftsystem
Kanske behöver den befintliga sängen bli höj och sänkbar för att få till bra arbetshöjd för personal/familj som hjälper till vid klädsel, hygien, vändningar mm. Då finns även sängliftsystem som kan användas till den befintliga sängen.
Dynor
Det är även bra med kuddar för att avlasta olika kroppsdelar, men det är viktigt att komma ihåg att dessa kuddar gör att det blir väldigt varmt och isolerat, framförallt under den varma årstiden. Så tänk på svala materialval gällande sängkläder.
Glidlakan/Draglakan
Glidlakan och draglakan gör det lättare att förflytta sig i sängen, både från sida till sida och nerifrån och upp.
Fårskinn Fårskinn kan vara skönt under hälarna, samt minska risken för ligg/trycksår.
Stödhandtag till toaletten Det finns handtag och armstöd som gör det lättare att sätta/ställa sig. Toalettförhöjning Kanske behövs en toaförhöjning för att underlätta att sätta sig/ställa sig. Toalettstol med spol och torkfunktion Toalettsits med inbyggd riktad dusch och varmluftstork som som regleras med en greppvänlig manöverpanel. Dusch- och torkfunktionen ersätter papperstorkning. Toalettsitsen installeras istället för den befintliga toalettsitsen och ansluts till en termostatblandare. Toalett/duschstol (kombinerad) Går att använda över vanlig toalett och som duschstol Duschstol För att slippa stå och balansera i duschen kan en duschstol underlätta.
Röstförstärkare
Röstförstärkare som kan användas om du har svårt att tala så högt att det hörs.
Samtalsapparat
Samtalsapparater som läser upp text.
Talsyntes
Talsyntes är ett program eller en app som kan läsa upp texter på en skärm i mobilen,på en läsplatta eller dator. Det går också att använda bilder och symboler i stället för att prata.
Ögonstyrd dator
Ögonstyrd dator kan användas för att styra en dator med ögonen istället för att använda ett vanligt tangentbord eller mus.
Ätrobot, matrobot
Ätrobot, matrobot eller foderstation. Det är några av namnen på ett relativt nytt hjälpmedel som kan hjälpa till vid måltider.
Smaknät
Smaknät används för att personen ska få känna smak utan att få i sig bitar.
Kirurgiska ingrepp vid oförmåga att äta och dricka, samt vid försämrad lungkapacitet
Peg (Perkutan Endoskopisk Gatrostomi)
En PEG kan via ett operativt ingrepp göras om en person av olika anledningar inte kan tillgodose det dagliga nöringsbehovet av mat och vätska via munnen inte fungerar, till exempel vid tugg- och sväljsvårigheter (dysfagi), obstruktion (blockering) i matstrupen, eller när det föreligger risk att få mat eller vätska i luftstrupen (aspiration). PEG:en är en sorts slang eller knapp på magen, som går genom bukväggen in i magsäcken. Slangen hålls på plats av en platta eller en vätskefylld ballong inne i magsäcken. Via slangen eller knappen ges sedan mat och vätska.
Trakeostomi (Trak)
Trakeostomi (Trak) som är ett operativt ingrepp kan göras på personer som har försämrad lungkapacitet och behöver långvarig respiratorbehandling. Ingreppet innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg. Öppningen i halsen kallas sedan trakeostomi.
Hostmaskin
En hostmaskin är ett bra hjälpmedel som hjälper till få upp segt slem. Via en andningsmask kopplad till hostmaskinen, blåser den på ett mekanisk vis in- och drar ut luft, som försöker att efterlikna en hoststöt och används framförallt av personer med neurologisk svaghet
Du får instruktioner och hjälp hur du går till väga, samt den ställs in utifrån den egna förmågan.
Ventilator
En ventilator är ett hjälpmedel som kan användas när en person med en neurologisk sjukdom med muskelsvaghet andas för lite så att det samlas för mycket koldioxid (CO2) i blodet.
Nebulisator En Nebulisator används för att vid behov ge inhalationsläkemedel via en mask kopplad till Nebulisatorn. Läkemedel som är anpassat för Nebulisator tas upp snabbare och effektivare.
Hjälpmedelsbutiker