Den palliativa vården bedrivs både i hemmet och när behov finns, som heldygnsvård på en avdelning. Det är ditt vårdbehov och dina önskemål som ligger till grund för var du vårdas. De flesta landsting har någon form av landstingsdriven avancerad hemsjukvård, men tillgängligheten till sådan är normalt högre i tätbefolkade regioner. Dessa kan finnas i lite olika benämningar, ASIH, AHS, MAH, SAH. Där kommer Sjukvårdspersonalen hem till dig och utför vården i hemmet.
Uppläggen för den palliativa heldygnsvården ser också lite olika ut i landets kommuner och regioner. Det finns boenden och sjukhusavdelningar som har en palliativ inriktning men inte är renodlat palliativa. I andra regioner bedrivs den palliativa vården med hjälp av palliativa team, som har till uppgift att fungera som stöd och utbildare till den övriga sjukvården. Inom flera regioner finns avdelningar som är speciellt inriktade på palliativ slutenvård. Dessa kan gå under benämningar som Specialiserad palliativ slutenvård eller hospice. Fokuset på dessa vårdavdelningar är förutom att lindra symtom som ofta är förknippade med svår sjukdom också att på bästa sätt stödja dig i att bibehålla din livskvalitet utifrån vad just du tycker är viktigt. Oavsett driftsform kan du känna dig trygg med att den personal som sökt sig till denna vårdform oftast har gjort det med en stark vilja av att bidra till att göra din sista tid så meningsfull och värdig som möjligt.
Att bli inlagd på en hospiceavdelning/palliativ slutenvårdsavdelning behöver inte betyda att du är inlagd för återstoden av ditt liv. Du kanske mår bättre efter en tids vård och kan gå hem igen under en period. Det är inte ovanligt att man växlar mellan hemmet och den palliativa avdelningen utifrån måendet. Många vill få möjlighet att vara i sitt hem när så är möjligt men på det sättet kan även den palliativa avdelningen erbjuda en trygg plats med personal som känner dig. när du är i behov av inneliggande vård.
Ett observandum är att det inte är självklart att du får ta med dig dina assistenter när du läggs in på en sjukhus/hospiceavdelning. Det kan medföra att du i praktiken får en lägre personaltäthet runt dig än vad du är van vid, om du i hemmet har assistent dygnet runt. Det är ditt biståndsbeslut som avgör om du får ha med dig assistenter till sjukhuset. Hur ditt biståndsbeslut ser ut kan därför vara bra att kolla upp i förväg, och om möjligt efterfråga att det ses över för att kunna inkludera även detta.
Det är alltid skönt för din familj och vänner att veta hur du själv har tänkt att du vill ha det inför din begravning. Om du vill ha din begravning i Svenska kyrkan finns det vissa saker som är bra att tänka på.
För att få ha en begravning i Svenska kyrkan måste du vara medlem, om du inte är det men vill bli det kan du ta kontakt med din hemförsamling. Det kan vara lätt att tro att begravningsavgiften som alla betalar går till din begravning men den försäkrar att du har rätt till vissa saker nämligen:
Har du din begravning i Svenska kyrkan behöver du inte betala för präst, musiker eller själva kyrkan eller kapellet. Det som däremot inte ingår i vare sig kyrkoavgiften eller begravningsavgiften är kista, dekorationer, extra solister och fikat efteråt. Här kan man göra precis som man vill och det finns inga krav på att man måste ha det hur stort som helst utan det avgör ni tillsammans i familjen. Värt att tänka på är att man i många församlingshem inte får dricka alkohol om man skulle vilja ha det med på eftersittningen.
På en begravning i Svenska kyrkan måste man ha två psalmer. Om man inte har en psalmbok hemma kan man få en hos sin församling. Vanliga psalmer som många väljer är:
190, Bred dina vida vingar
249, Blott en dag
251, Var jag går i skogar, berg och dalar
256, Var inte rädd
297, Härlig är jorden
304, Lär mig du skog att vissna glad
Självklart kan man välja andra psalmer som man tycker om eller har sjungit mycket. En sång kan inte heller ersätta en psalm men ofta går det bra att lägga till en extra sång om man så önskar. Prata med prästen så kommer hen att kunna hjälpa dig/er med psalmval. Det går också att söka på Svenska kyrkan på Spotify och där finns olika spellistor du kan lyssna på. Bland annat en som heter Begravningsmusik. Här kan du också lyssna på annan musik som kan du tänka dig vilja ha på begravningen. Förutom psalmerna har ni möjlighet att välja inledningsmusik, avslutningsmusik samt musik vid avskedet. De flesta församlingar har som krav att den musiken spelas av musikern på plats och inte via I-tunes eller liknande. Tänk på att Svenska kyrkan inte får använda Spotify i våra gudstjänster då Spotify har förbjudit det. Skulle du vilja ha en solist är det genom begravningsbyrån du löser detta.
Något annat som du kan vilja tänka på är vilken klädsel och dekorationer. Hur vill du att gästerna ska vara klädda och vilka sorts blommor vill du ha? Många tänker att man måste vara svartklädd på en begravning och även om det är kanske det mest traditionella så är det inget krav. Man kan absolut önska att gästerna kommer klädda ljust, färgglatt eller kanske i din favoritfärg. Blommor går att beställa genom begravningsbyrån men är inget krav. Man kan välja att ha bårtäcke över kistan och då kan man inte ha någon kistdekoration med blommor och man kan även be att gästerna skänker pengar till något välgörande ändamål i stället för att köpa blomsterkransar. Även när man ber om detta kommer antagligen de flesta vilja lägga en blomma på kistan.
Att planera för eftersittningen kan också vara bra. Vad vill du att de ska äta och dricka och var ska de vara? Många församlingar har lokaler som man hyra eller låna i samband med en begravning. Ibland har de erbjudande om catering från församlingen och ibland behöver man ordna med catering själv och det kan begravningsbyrån hjälpa till med. En del väljer att ha enklare fika medan andra har mat, detta gör man som man själv känner och vad ens budget tillåter. Som tidigare nämnts så kan det vara förbjudet att servera alkohol i dessa lokaler så om det är aktuellt kan man behöva söka efter en annan lokal.
Själva begravningsgudstjänsten kommer prästen att gå igenom med familjen. Om du har några särskilda bibelord eller något liknande du vill ska läsas på begravningen är det bra om du har pratat igenom detta med din familj. Du kan också gå och söka på Vita arkivet och fylla i dina önskemål. Här finns även möjlighet att fylla i vilket gravsätt du önskar och vilken plats. Vita arkivet är inte juridiskt bindande med både Svenska kyrkan och Sveriges begravningsbyråer ser det som vägledande. Vita arkivet är inte heller samma som ett testamente som du också kan behöva upprätta, det gör du med en jurist.